Healthy Food: How Many Benefits Of Eating Vegetarian Food?
Is vegetarianism good? There is always a debate about whether meat is good or not. Find out the benefits of eating more vegetarian food.
How Many Benefits Of Eating Vegetarian Food?
It is said that vegetarianism is the key to staying healthy and happy. Also, call vegetarianism the Complete Diet. It contains fiber, vitamins C, E, folic acid, magnesium, unsaturated fat, and phytochemicals. Therefore, only vegetarians can control their cholesterol and BP. They also have a much lower risk of heart disease. Also, vegetarian food is easy to digest, easy to cook, and healthy. The cost is also low. Vegetables are not only good for our health, but also for the environment.
Let’s see what vegetarianism is good for our health.
1. Increasing life expectancy.
2. Lowering Cholesterol Levels.
Believe it or not, there is no health benefit to taking animal fat. A vegetarian diet does not contain cholesterol. Cholesterol comes only from meat. Every cell needs cholesterol, but the body can make the cholesterol it needs from vegetarian food. Research in Korea has shown that people who follow a vegetarian diet have lower levels of fat and cholesterol.
3. Risk distance from stroke and obesity.
Vegetarians are careful about their food choice. Be careful not to let emotions dominate the food. According to a study conducted in Belgium, those who follow a vegetarian diet are more likely to become obese and have a significantly lower risk of stroke.
4. Diabetes risk distance.
For non-vegetarians, blood sugar is at an all-time high. There will be too much immediately after the meal. This does not happen on a vegetarian diet. The Healthy Vegetarian Diet is easy to absorb, high in nutrients, and low in fatty acids.
5. Healthy Skin.
If you want healthy skin you need to follow two methods, that's all. These include taking the necessary vitamins and minerals and drinking enough water. Fruits and vegetables are rich in vitamins and minerals as well as antioxidants. Moreover, the percentage of water in them is also high. All of these contribute to oily skin.
6. High in fiber.
7. Reduces depression
Some studies have shown that vegetarians are happier than non-vegetarians. Organic vegetarian food in particular seems to boost positive thinking.
8. Improve Metabolism
This food melts very easily which improves metabolism. Also, the rate of resting metabolism is higher among vegetarians. That's all. Of whom fat melts quickly.
9. Reducing the risk of developing cataracts.
According to a study conducted at Oxford University, there is a direct relationship between the food we eat and the development of cataracts. This risk is higher in non-vegetarians and lowers in vegetarians.
10. The cost is low
It is not a health benefit but it is one of the benefits. Vegetarian is less expensive than non-vegetarian. I mean, it's like you're saving money that week.
There are many benefits to vegetarian food. There are many benefits to non-vegetarian food as well. This article discusses the benefits of vegetarianism. It is pleaded that this is not a disrespect to non-vegetarian food but to those who consume non-vegetarian food. This article also does not intend to tell you not to eat non-vegetarian food.
Hindi Translation:
शाकाहारी भोजन खाने के कितने फायदे?
क्या शाकाहार अच्छा है? हमेशा इस बारे में बहस होती है कि मांस अच्छा है या नहीं। आगे जानिए अधिक शाकाहारी भोजन खाने के फायदे।
शाकाहारी भोजन खाने के कितने फायदे?
कहा जाता है कि शाकाहार स्वस्थ और खुश रहने की कुंजी है। शाकाहार को संपूर्ण आहार भी कहें। इसमें फाइबर, विटामिन सी, ई, फोलिक एसिड, मैग्नीशियम, असंतृप्त वसा और फाइटोकेमिकल्स होते हैं। इसलिए, केवल शाकाहारी ही अपने कोलेस्ट्रॉल और बीपी को नियंत्रित कर सकते हैं। उन्हें हृदय रोग का खतरा भी कम होता है। इसके अलावा, शाकाहारी भोजन पचाने में आसान, पकाने में आसान और स्वस्थ होता है। लागत भी कम है। सब्जियां न केवल हमारे स्वास्थ्य के लिए, बल्कि पर्यावरण के लिए भी बहुत अच्छी होती हैं।
आइए देखें कि शाकाहार हमारे स्वास्थ्य के लिए क्या अच्छा है।
1. बढ़ती जीवन प्रत्याशा ।।
जीवन प्रत्याशा बढ़ाने के कई कारण हैं लेकिन शाकाहार उनमें से एक है। जब फलों और सब्जियों का अधिक मात्रा में सेवन किया जाता है, तो शरीर कम विषाक्त पदार्थों और रसायनों का उत्पादन करता है। यह न केवल जीवन प्रत्याशा में वृद्धि करेगा, बल्कि आपको अपने जीवन के बाकी हिस्सों के लिए भी स्वस्थ रखेगा।
2. कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम करना।
मानो या न मानो, पशु वसा लेने के लिए कोई स्वास्थ्य लाभ नहीं है। शाकाहारी भोजन में कोलेस्ट्रॉल नहीं होता है। कोलेस्ट्रॉल केवल मांस से आता है। हर कोशिका को कोलेस्ट्रॉल की आवश्यकता होती है, लेकिन शरीर शाकाहारी भोजन से अपनी जरूरत का कोलेस्ट्रॉल बना सकता है। कोरिया में शोध से पता चला है कि जो लोग शाकाहारी आहार का पालन करते हैं उनमें वसा और कोलेस्ट्रॉल का स्तर कम होता है।
शाकाहारी लोग अपने भोजन की पसंद के बारे में सावधान रहते हैं। सावधान रहें कि भावनाओं को भोजन पर हावी न होने दें। बेल्जियम में किए गए एक अध्ययन के अनुसार, जो लोग शाकाहारी भोजन का पालन करते हैं, वे मोटे होने की संभावना रखते हैं और स्ट्रोक का खतरा काफी कम होता है।
4. मधुमेह जोखिम की दूरी ।।
मांसाहारी लोगों के लिए, रक्त शर्करा एक सर्वकालिक उच्च स्तर पर है। भोजन के तुरंत बाद बहुत अधिक हो जाएगा। शाकाहारी भोजन पर ऐसा नहीं होता है। स्वस्थ शाकाहारी आहार अवशोषित करना आसान है, पोषक तत्वों में उच्च और फैटी एसिड में कम है।
5. स्वस्थ त्वचा ।।
यदि आप स्वस्थ त्वचा चाहते हैं तो आपको दो तरीकों का पालन करना होगा, बस। इनमें आवश्यक विटामिन और खनिज लेना और पर्याप्त पानी पीना शामिल है। फल और सब्जियां विटामिन और खनिजों के साथ-साथ एंटीऑक्सिडेंट में समृद्ध हैं। इसके अलावा, उनमें पानी का प्रतिशत भी अधिक है। ये सभी तैलीय त्वचा में योगदान करते हैं।
6. फाइबर में उच्च।
उचित पाचन के लिए फाइबर अनिवार्य है। फलों और सब्जियों में भी यह फाइबर अधिक होता है। यह शरीर के चयापचय में सुधार करता है और विषाक्त पदार्थों और रसायनों को जल्दी से बाहर निकालता है। उनमें पानी के प्रतिशत के कारण शरीर हाइड्रेटेड रहता है।
7. अवसाद को कम करता है
कुछ अध्ययनों से पता चला है कि मांसाहारी लोगों की तुलना में शाकाहारी अधिक खुश हैं। विशेष रूप से जैविक शाकाहारी भोजन सकारात्मक सोच को बढ़ावा देता है।
8. चयापचय में सुधार ...
यह भोजन बहुत आसानी से पिघलता है जो चयापचय में सुधार करता है। शाकाहारियों के बीच आराम चयापचय की दर भी अधिक है। बस इतना ही। जिनमें से फैट जल्दी पिघलता है।
9. मोतियाबिंद के विकास के जोखिम को कम करना।
ऑक्सफोर्ड यूनिवर्सिटी में किए गए एक अध्ययन के अनुसार, हमारे द्वारा खाए जाने वाले भोजन और मोतियाबिंद के विकास के बीच सीधा संबंध है। यह जोखिम मांसाहारी में अधिक होता है और शाकाहारियों में कम होता है।
यह स्वास्थ्य लाभ नहीं है, लेकिन यह लाभों में से एक है। मांसाहारी की तुलना में शाकाहारी कम खर्चीला है। मेरा मतलब है, ऐसा लगता है कि आप उस सप्ताह पैसे बचा रहे हैं।
शाकाहारी भोजन के कई लाभ हैं। मांसाहारी भोजन के भी कई लाभ हैं। इस लेख में शाकाहार के लाभों पर चर्चा की गई है। यह निवेदन किया गया है कि यह मांसाहारी भोजन का नहीं, बल्कि मांसाहारी भोजन करने वालों का अपमान है। यह लेख आपको मांसाहारी भोजन न करने के लिए कहना भी नहीं चाहता है।
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