Today Lern about Eat whole egg or only egg white? Which of the two is better?
Eggs are high in protein. So it gives a perfect feeling in the stomach for a
long time and helps to keep you active. Eggs help retain energy in the body.
But how to eat an egg - whole egg or just egg white? There are various
beliefs, myths and facts around the egg.
Health is affected by eating whole eggs on a daily basis, so some believe that
removing the yolk from the egg and eating only the white matter will lower
cholesterol levels, while some believe that whole eggs are more conducive to
physical health. So this post will help you to solve this dilemma.
How good is a whole egg in terms of nutrition?
Whole eggs contain more nutrients than egg white. They contain vitamins A, B6,
B12, D, E, K, choline and folate. Eggs are a good source of minerals such as
calcium, iron, potassium, magnesium, sodium and selenium. Apart from this, egg
yolk contains healthy fat and good cholesterol. These nutrients are often
found in the egg yolk.
MOST READ:
Nutrients in whole eggs
From this we can know that the egg contains various nutrients that are not
present in the whole egg. A whole egg contains 5 grams of protein and 60
calories. The yolk of an egg contains the same amount of protein. But contains
only 20 calories and is completely fat-free.
Reduces the risk of breast cancer
A study conducted at the University of North Carolina found that whole egg
intake reduces the risk of breast cancer. Colin in egg yolk has been found to
be the best way to prevent breast cancer in women. The carotenoid in egg yolk
is good for the eyes. It is good to avoid dark circles under the eyes.
Nutrients in white yolk
Those who are implementing a weight loss plan can avoid eating whole eggs to
eat fewer calories. Egg whites contain protein, calcium, potassium, sodium,
magnesium and phosphorus. It is beneficial for weight loss because the white
matter in the egg is completely fat free. You can take as many white eggs as
you want in a day. People with heart disease and diabetes can also take egg
whites.
How many eggs should you take in a day?
Many people believe that egg consumption raises bad cholesterol levels and
affects heart health. Various doctors still claim that eating eggs is healthy
and that there is no harm in eating in moderation. It is important not to eat
white yolk without cooking the eggs. The Heart Foundation of Australia says
you can take a total of 8 eggs a week. There is no single standard for taking
egg whites. You can take as much white material as you like.
Organic eggs are good
However there are different types of eggs. Organic eggs or uncooked chicken
eggs are considered healthy. Chickens that feed on plants independently are
considered to be of higher quality than eggs obtained from hens reared in
cages. If you are confused about egg intake, you can boldly buy and eat
organic eggs. Although these eggs are slightly more expensive than caged eggs,
they are healthy.
The end
Both whole egg and egg white are good for your health. The only difference is
in their nutritional value. Whole eggs are high in vitamins and minerals. Egg
whites are low in calories. People who want to lose weight, people who want to
gain muscle strength, people with various medical conditions can eat only egg
white. Others may take one egg a day.
Mehak Khushubo
Hindi Traanslation:
पूरा अंडा खाएं या केवल अंडा सफेद? दोनों में से कौन बेहतर है?
अंडे में प्रोटीन अधिक होता है। तो यह लंबे समय तक पेट में एक परिपूर्ण एहसास
देता है और आपको सक्रिय रखने में मदद करता है। अंडे शरीर में ऊर्जा बनाए रखने
में मदद करते हैं। लेकिन एक अंडा कैसे खाएं - पूरा अंडा या सिर्फ अंडा सफेद?
अंडे के आसपास विभिन्न मान्यताएं, मिथक और तथ्य हैं।
दैनिक रूप से पूरे अंडे खाने से स्वास्थ्य प्रभावित होता है, तो कुछ का मानना
है कि अंडे से जर्दी को हटाने और केवल सफेद पदार्थ खाने से कोलेस्ट्रॉल का
स्तर कम होगा, जबकि कुछ का मानना है कि पूरे अंडे शारीरिक स्वास्थ्य के लिए
अधिक अनुकूल हैं। तो इस पोस्ट से आपको इस दुविधा को हल करने में मदद मिलेगी।
पोषण के मामले में एक पूरा अंडा कितना अच्छा है?
पूरे अंडे में अंडे के सफेद की तुलना में अधिक पोषक तत्व होते हैं। इनमें
विटामिन ए, बी 6, बी 12, डी, ई, के, कोलीन और फोलेट होते हैं। अंडे कैल्शियम,
आयरन, पोटेशियम, मैग्नीशियम, सोडियम और सेलेनियम जैसे खनिजों का एक अच्छा स्रोत
हैं। इसके अलावा, अंडे की जर्दी में स्वस्थ वसा और अच्छा कोलेस्ट्रॉल होता है।
ये पोषक तत्व अक्सर अंडे की जर्दी में पाए जाते हैं।
सबसे ज़्यादा पढ़ा हुआ:
पूरे अंडे में पोषक तत्व
इससे हम जान सकते हैं कि अंडे में विभिन्न पोषक तत्व होते हैं जो पूरे अंडे में
मौजूद नहीं होते हैं। एक पूरे अंडे में 5 ग्राम प्रोटीन और 60 कैलोरी होती है।
एक अंडे की जर्दी में समान मात्रा में प्रोटीन होता है। लेकिन इसमें केवल 20
कैलोरी होती है और यह पूरी तरह से वसा रहित है।
स्तन कैंसर के खतरे को कम करता है
उत्तरी कैरोलिना विश्वविद्यालय में किए गए एक अध्ययन में पाया गया कि पूरे अंडे
का सेवन स्तन कैंसर के खतरे को कम करता है। अंडे की जर्दी में कोलिन महिलाओं
में स्तन कैंसर को रोकने के लिए सबसे अच्छा तरीका पाया गया है। अंडे की जर्दी
में कैरोटीनॉयड आंखों के लिए अच्छा है। आंखों के नीचे काले घेरे से बचना अच्छा
है।
सफेद जर्दी में पोषक तत्व
जो लोग वजन घटाने की योजना को लागू कर रहे हैं वे कम कैलोरी खाने के लिए पूरे
अंडे खाने से बच सकते हैं। अंडे की सफेदी में प्रोटीन, कैल्शियम, पोटेशियम,
सोडियम, मैग्नीशियम और फास्फोरस होते हैं। यह वजन घटाने के लिए फायदेमंद है
क्योंकि अंडे में सफेद पदार्थ पूरी तरह से वसा रहित होता है। आप एक दिन में
जितने चाहें उतने सफेद अंडे ले सकते हैं। हृदय रोग और मधुमेह वाले लोग अंडे का
सफेद हिस्सा भी ले सकते हैं।
आपको एक दिन में कितने अंडे लेने चाहिए?
बहुत से लोग मानते हैं कि अंडे का सेवन खराब कोलेस्ट्रॉल के स्तर को बढ़ाता है
और हृदय स्वास्थ्य को प्रभावित करता है। विभिन्न डॉक्टर अभी भी दावा करते हैं
कि अंडे खाना स्वस्थ है और संयम में खाने से कोई नुकसान नहीं है। यह महत्वपूर्ण
है कि अंडे को पकाए बिना सफेद जर्दी न खाएं। ऑस्ट्रेलिया के हार्ट फाउंडेशन का
कहना है कि आप एक सप्ताह में कुल 8 अंडे ले सकते हैं। अंडे की सफेदी लेने का एक
भी मानक नहीं है। आप जितना चाहें उतना सफेद सामग्री ले सकते हैं।
जैविक अंडे अच्छे हैं
हालांकि विभिन्न प्रकार के अंडे हैं। जैविक अंडे या बिना पके हुए चिकन अंडे को
स्वस्थ माना जाता है। पिंजरों में पाले हुए मुर्गियों से प्राप्त अंडों की
तुलना में मुर्गियों को स्वतंत्र रूप से पौधों पर खिलाने वाले उच्च गुणवत्ता
वाले माने जाते हैं। यदि आप अंडे के सेवन के बारे में उलझन में हैं, तो आप
जैविक अंडे खरीद सकते हैं और खा सकते हैं। हालांकि ये अंडे बंद अंडे की तुलना
में थोड़े महंगे हैं, लेकिन वे स्वस्थ हैं।
समाप्त
अंडा और अंडा सफेद दोनों ही आपकी सेहत के लिए अच्छे हैं। एकमात्र अंतर उनके
पोषण मूल्य में है। पूरे अंडे विटामिन और खनिजों में उच्च हैं। अंडे की सफेदी
में कैलोरी कम होती है। जो लोग वजन कम करना चाहते हैं, जो लोग मांसपेशियों की
ताकत हासिल करना चाहते हैं, विभिन्न चिकित्सा स्थितियों वाले लोग केवल अंडे का
सफेद भाग खा सकते हैं। अन्य लोग एक दिन में एक अंडा ले सकते हैं।
महक खुशबु
No comments:
Post a Comment
Please do not enter any spam link in the comment box.