Winter Food: Eat these 5 compulsorily in winter, reduce dehydration
Winter is perfect. Because there is no moisture in the air to absorb during
this time, our skin becomes dry and we may experience dehydration. Therefore,
it is wise to prepare for it. The amount of sweat released by the body in
winter is also reduced so that all the organs can function properly by
maintaining proper water balance.
Although we like to drink water in summer and stay moist, we forget to drink
water in winter. It affects your immunity, body temperature, joint pain. In
winter, the body needs plenty of water to prevent such problems. Some foods
are ideal for making this task easier. Let's see what these are:
Spinach or basil:
Basal gourd or spinach is a very nutritious food, and because our skin is high
in iron, it is an excellent food to help keep your body hydrated in winter.
The thicker the leaves, the more water there is. According to reliable health
reports, celery contains more than 90 percent water. In addition, it contains
lutein, potassium, insoluble fiber and elements such as folate and vitamin E,
which give the brain a spark. Together, they make spinach or basil leaves an
ideal food to eat in abundance in winter.
Tomato
Tomatoes commonly used in kitchens around the world are actually a fruit, but
we use it as a vegetable. Tomatoes also enhance the taste of the dish, at the
same time enriching the dish. Although tomatoes are usually fruit, most people
do not like to eat fruit because of its taste. The reality is that the fruit
contains over 90 percent water, which allows the body to nourish itself from
within. Tomato, which is popular for weight loss, can be eaten raw, cooked and
in combination with other foods. The use of tomatoes in cooking has been
popular in our country for centuries.
Bell Pepper:
Bell pepper, as the name implies, is a variation of peppermint. It is
available in many colors. Green, yellow, orange and red. In fact, all of these
are colors available to you from capsicum to mature. You can choose this
colorful capsicum to enhance the taste of food and enhance the cooking
experience. In fact, green bell peppers are an appetizing, tasteless pepper.
And it's almost water! (Exactly 93.9%) For the same reason, green bell peppers
are added to salads to energize the body. It also contains nutrients such as
vitamin C, B6, beta carotene, folic acid and thiamine.
Cauliflower
A variety of dishes can be made from cauliflower. Variety aside, this
vegetable also tastes amazing. In addition to potatoes, it also tastes great
with other cereals and vegetables. But the best part is not the type, but the
percentage of water! This ingredient makes cauliflower an excellent hydration
supplement. According to credible reports, one cup of cauliflower gives us
more than 50 ml of water.
Olive oil
Whether it is vegetarian or non-vegetarian, we all know that olive oil is best
for cooking. This oil is rich in nutrients like vitamin E and good fats and
has the best effect on the inside of our body. This oil also provides
protection from the outside of the body. With oil on our skin, our skin may
not be fully nourished. So we need to take moisturizing oils like olive oil to
keep our skin glowing and dry in winter.
Hindi Translation:
सर्दियों में इन 5 को अनिवार्य रूप से खाएं, निर्जलीकरण को कम करें
सर्दी एकदम सही है। क्योंकि इस दौरान अवशोषित करने के लिए हवा में नमी नहीं
होती है, हमारी त्वचा शुष्क हो जाती है और हम निर्जलीकरण का अनुभव कर सकते हैं।
इसलिए, इसके लिए तैयारी करना बुद्धिमानी है। सर्दियों में शरीर द्वारा जारी
पसीने की मात्रा भी कम हो जाती है ताकि पानी के उचित संतुलन को बनाए रखते हुए
सभी अंग सही तरीके से काम कर सकें।
हालाँकि हमें गर्मियों में पानी पीना और नम रहना पसंद है, लेकिन हम सर्दियों
में पानी पीना भूल जाते हैं। यह आपकी प्रतिरक्षा, शरीर के तापमान, जोड़ों के
दर्द को प्रभावित करता है। सर्दियों में, इस तरह की समस्याओं को रोकने के लिए
शरीर को भरपूर पानी की आवश्यकता होती है। कुछ खाद्य पदार्थ इस कार्य को आसान
बनाने के लिए आदर्श हैं। आइए देखें कि ये क्या हैं:
पालक या तुलसी:
बेसल लौकी या पालक एक बहुत ही पौष्टिक भोजन है, और क्योंकि हमारी त्वचा लोहे
में उच्च है, यह सर्दियों में आपके शरीर को हाइड्रेटेड रखने में मदद करने के
लिए एक उत्कृष्ट भोजन है। पत्तियां जितनी मोटी होती हैं, पानी उतना ही अधिक
होता है। विश्वसनीय स्वास्थ्य रिपोर्टों के अनुसार, अजवाइन में 90 प्रतिशत से
अधिक पानी होता है। इसके अलावा, इसमें ल्यूटिन, पोटेशियम, अघुलनशील फाइबर और
फोलेट और विटामिन ई जैसे तत्व शामिल हैं, जो मस्तिष्क को एक चिंगारी देते हैं।
साथ में, वे पालक या तुलसी के पत्तों को सर्दियों में बहुतायत में खाने के लिए
एक आदर्श भोजन बनाते हैं।
टमाटर
आमतौर पर दुनिया भर में रसोई में इस्तेमाल होने वाले टमाटर वास्तव में एक फल
हैं, लेकिन हम इसका इस्तेमाल सब्जी के रूप में करते हैं। टमाटर पकवान का स्वाद
भी बढ़ाते हैं, साथ ही साथ पकवान को समृद्ध करते हैं। हालांकि टमाटर आमतौर पर
फल होते हैं, लेकिन ज्यादातर लोग इसके स्वाद के कारण फल खाना पसंद नहीं करते
हैं। वास्तविकता यह है कि फल में 90 प्रतिशत से अधिक पानी होता है, जो शरीर को
भीतर से पोषण करने की अनुमति देता है। टमाटर, जो वजन घटाने के लिए लोकप्रिय है,
को कच्चा, पकाया और अन्य खाद्य पदार्थों के साथ मिलाकर खाया जा सकता है। खाना
पकाने में टमाटर का उपयोग हमारे देश में सदियों से लोकप्रिय रहा है।
शिमला मिर्च:
बेल मिर्च, जैसा कि नाम से पता चलता है, पेपरमिंट का एक रूप है। यह कई रंगों
में उपलब्ध है। हरा, पीला, नारंगी और लाल। वास्तव में, ये सभी आपको शिमला मिर्च
से परिपक्व होने के लिए उपलब्ध रंग हैं। आप भोजन का स्वाद बढ़ाने और खाना पकाने
के अनुभव को बढ़ाने के लिए इस रंगीन शिमला मिर्च को चुन सकते हैं। वास्तव में,
हरी घंटी मिर्च स्वादिष्ट, बेस्वाद मिर्च हैं। और यह लगभग पानी है! (बिल्कुल
93.9%) उसी कारण से, शरीर को ऊर्जावान करने के लिए सलाद में हरी बेल मिर्च
मिलाई जाती है। इसमें विटामिन सी, बी 6, बीटा कैरोटीन, फोलिक एसिड और थायमिन
जैसे पोषक तत्व भी होते हैं।
गोभी
फूलगोभी से कई प्रकार के व्यंजन बनाए जा सकते हैं। एक तरफ विविधता, इस सब्जी का
स्वाद भी अद्भुत है। आलू के अलावा, यह अन्य अनाज और सब्जियों के साथ भी बहुत
अच्छा लगता है। लेकिन सबसे अच्छा हिस्सा प्रकार नहीं है, लेकिन पानी का प्रतिशत
है! यह घटक फूलगोभी को एक उत्कृष्ट जलयोजन पूरक बनाता है। विश्वसनीय रिपोर्टों
के अनुसार, फूलगोभी का एक कप हमें 50 मिलीलीटर से अधिक पानी देता है।
जैतून का तेल
चाहे वह शाकाहारी हो या मांसाहारी, हम सभी जानते हैं कि जैतून का तेल खाना
पकाने के लिए सबसे अच्छा है। यह तेल विटामिन ई और अच्छे वसा जैसे पोषक तत्वों
से भरपूर है और हमारे शरीर के अंदर पर सबसे अच्छा प्रभाव डालता है। यह तेल शरीर
के बाहर से भी सुरक्षा प्रदान करता है। हमारी त्वचा पर तेल के साथ, हमारी त्वचा
पूरी तरह से पोषित नहीं हो सकती है। इसलिए हमें सर्दियों में अपनी त्वचा को
चमकदार और शुष्क रखने के लिए जैतून के तेल की तरह मॉइस्चराइजिंग तेल लेने की
आवश्यकता है।
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