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Friday, July 24, 2020

Health Tip: Fennel seeds after meal: Why do we eat fennel and sugar candy after eating, will surprise you

Health Tip: Fennel seeds after meal: Why do we eat fennel and sugar candy after eating, will surprise you


Mishri works to calm the mind and satisfy the fennel and test buds. Know here, what are the benefits of eating sugar candy after a meal…

Taste fennel and sugar candy together to satisfy the test buds and soothe the mind. Fennel is also good for our digestion. So when fennel is eaten after a meal, digestion becomes easier. There is no gas problem and there is no heaviness in the stomach. All these things do not mean that eating fennel only keeps the stomach fine. Eating sugar candy with fennel benefits both body and mind. Come, know here that what makes the combination of these two amazing is that fennel and sugar can be eaten after meals, even from the restaurant to the wedding ...

Beneficial for the brain

Fennel is very beneficial for our digestion as well as our brain. Our aroma has more effect on our brain than the nutritional elements of fennel. When chewing fennel, its taste makes the test buds of our tongue feel fullness. While its aroma works to calm our mind. The test buds, which are taste buds in our tongue, increase the secretion of Happy Hormones in our body due to their satisfaction while eating fennel and calm the mind.

Fennel is helpful in calming the mind

-Happy hormones such as dopamine, endorphins and oxytocin are in good quantity then our level of thinking and understanding is better. Our learning habits develop. The special thing is that the things we learn and study during this time. They remember us for a long time. That is, fennel has no direct role in increasing our memory, hormones are responsible for this. But the secretion of these hormones can definitely be increased with the help of fennel.

Helpful in increasing immunity

Fennel helps in increasing the immunity of our body. Because it is a natural means of obtaining vitamin-C. Eating fennel can not only calm the body and mind, but can also increase the immunity of the disease. This is because vitamin-C only works to increase the immune cells in our body. Vitamin-C helps in increasing white blood cells ie WBC count in the body.

-These WBCs are the cells that, after the entry of any virus or bacteria into the body, kill them as much as possible and prevent them from spreading in the body. Until antibodies start forming in the body against that virus! Why isn't this amazing information! That is, after eating food, eat fennel and get healthy health with taste….

Make the body strong

- Consumption of fennel also works to remove our physical weakness. Because fennel contains many nutritious elements like magnesium, calcium, manganese, potassium etc. All these minerals work to strengthen the muscles and bones of our body.

Why do we eat fennel and sugar candy after dinner?

Benefits of eating sugar candy with fennel
- The first benefit of eating sugar candy with fennel is that the mild astringent taste of fennel is not felt by eating it with sugar candy.

-The other benefit of eating sugar candy with anise is that our body and mind get complete satisfaction of eating food. This helps to increase mental concentration.

-The third benefit of eating sugar candy with fennel is that when a very limited amount of sugar, ie sugar, goes into the body with fennel, it does not allow the body to feel physically relaxed. Because after eating, we all feel very lethargic for some time. Consuming fennel and sugar candy saves us from that laziness.


Hindi Translation:

Fennel Seeds After Meal: खाने के बाद क्यों खाते हैं सौंफ और मिश्री, हैरान कर देगी थिअरी

दिमाग को शांत करने का काम करती है सौंफ और टेस्ट बड्स को संतुष्ट करने का काम करती है मिश्री। यहां जानिए, भोजन के बाद मिश्री खाने से क्या-क्या लाभ होते हैं...

टेस्ट बड्स को संतुष्ट करने और दिमाग को शांत करने का काम करता है सौंफ और मिश्री को साथ-साथ खाना। सौंफ हमारे पाचन के लिए भी बेहतरीन होती है। इसलिए जब भोजन के बाद सौंफ खाई जाती है तो पाचन आसान हो जाता है। गैस की समस्या नहीं होती और पेट में भारीपन नहीं होता। इन सब बातों का अर्थ ऐसा नहीं है कि सौंफ खाने से सिर्फ पेट ही ठीक रहता है। सौंफ संग मिश्री खाने से शरीर और मन दोनों को ही लाभ होता है। आइए, यहां जानते हैं कि आखिर इन दोनों का मेल ऐसा कौन-सा कमाल करता है कि रेस्त्रा से लेकर शादी-ब्याह में भी भोजन के बाद सौंफ-मिश्री खाने को मिल जाती है...

ब्रेन के लिए लाभकारी

-सौंफ हमारी पाचन के साथ ही हमारे दिमाग के लिए भी बहुत लाभकारी है। हमारे दिमाग पर सौंफ के पौषक तत्वों से अधिक इसकी अरोमा (प्राकृतिक खुशबू) का असर अधिक होता है। सौंफ चबाते समय इसका स्वाद हमारी जीभ के टेस्ट बड्स को फुलनेस (पूर्ण संतुष्टि) का अहसास करता है। जबकि इसकी अरोमा हमारे दिमाग को शांत करने का काम करती है। हमारी जीभ में जो टेस्ट बड्स यानी स्वाद कलिकाएं होती हैं, सौंफ खाते समय उनके संतुष्ट होने और दिमाग के शांत होने से हमारे शरीर में हैपी हॉर्मोन्स का सीक्रेशन अधिक होने लगता है।

दिमाग को शांत करने में सहायक है सौंफ

-जब हैपी हॉर्मोन्स जैसे, डोपामाइन, एंडोर्फिन और ऑक्सीटोसिन अच्छी मात्रा में होते हैं तो हमारी सोच और समझ का स्तर बेहतर होता है। हमारी सीखने की क्षमता (Learning habits) में विकास होता है। खास बात यह है कि इस दौरान हम जिन चीजों को सीखते और पढ़ते हैं। वे हमें लंबे समय तक याद रहती हैं। यानी हमारी यादाश्त बढ़ाने में सौंफ का तो सीधे तौर पर कोई रोल नहीं होता, इसके लिए हॉर्मोन्स जिम्मेदार होते हैं। लेकिन इन हॉर्मोन्स का सीक्रेशन जरूर सौंफ की सहायता से बढ़ाया जा सकता है।

इम्युनिटी बढ़ाने में सहायक

-सौंफ हमारे शरीर की रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने में सहायक होती है। क्योंकि यह विटमिन-सी प्राप्त करने का एक प्राकृतिक माध्यम है। सौंफ खाते हुए सिर्फ तन और मन को शांत नहीं किया जा सकता बल्कि रोग प्रतिरोधक क्षमता को भी बढ़ाया जा सकता है। ऐसा इसलिए है क्योंकि हमारे शरीर में रोग प्रतिरोधक कोशिकाओं को बढ़ाने का काम विटमिन-सी ही करता है। विटमिन-सी शरीर में वाइट ब्लड सेल्स यानी WBC काउंट बढ़ाने में सहायता करता है।

-ये डब्लूबीसी ही वे कोशिकाएं हैं, जो शरीर में किसी वायरस या बैक्टीरिया के प्रवेश के बाद उसे यथा संभव मारने और शरीर में फैलने से रोक रखने का काम करती हैं। जब तक कि उस वायरस के खिलाफ शरीर में ऐंटिबॉडीज बनना शुरू नहीं हो जातीं! क्यों है ना कमाल की जानकारी! यानी खाना खाने के बाद सौंफ खाइए और स्वाद के साथ सेहत मुफ्त पाइए...।

शरीर को मजबूत बनाए

-सौंफ का सेवन हमारी शारीरिक कमजोरी को दूर करने का काम भी करता है। क्योंकि सौंफ में बहुत सारे पौषक तत्व जैसे, मैग्नीशियम, कैल्शियम, मैग्नीज, पोटैशियम आदि पाए जाते हैं। ये सभी मिनरल्स हमारे शरीर की मांसपेशियों और हड्डियों को मजबूत करने का काम करते हैं।

खाने के बाद क्यों खाते हैं सौंफ और मिश्री?

सौंफ के साथ मिश्री खाने का लाभ
-सौंफ के साथ मिश्री खाने का सबसे पहला लाभ तो यह है कि सौंफ का जो हल्का कसैला-सा स्वाद होता है, मिश्री के साथ इसे खाने से उस स्वाद का अहसास नहीं हो पाता है।

-सौंफ के साथ मिश्री खाने से दूसरा लाभ यह होता है कि भोजन करने की पूर्ण संतुष्टि हमारे शरीर और मन को प्राप्त होती है। इससे मानसिक एकाग्रता बढ़ाने में मदद मिलती है।

-सौंफ के साथ मिश्री खाने का तीसरा लाभ यह होता है कि मिश्री यानी शुगर की बहुत सीमित मात्रा जब सौंफ के साथ शरीर में जाती है तो वह शारीरिक तौर पर शिथिलता का अहसास नहीं होने देती है। क्योंकि भोजन करने के बाद हम सभी को कुछ समय के लिए बहुत आलस आता है। सौंफ और मिश्री का सेवन हमें उस आलस से बचाता है।




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